Copii si jocurile pe calculator . Xbox cu Kinect ca solutie

Copii si jocurile pe calculator . Xbox cu Kinect ca solutie.

Cu totii apreciem calculatorul ca o unealta incredibil de utila care ne ajuta sa rezolvam foarte multe probleme. Cu toate ca utilizarea calculatorului si-a dovedit eficienta in timp ,acesta a creat probleme majore in randul copiilor si nu numai.Astfel, foarte multi copii au deviatii de comportament petrecand prea mult timp in fata calculatorului, pricipalele preocupari fiind jocurile pe calculator , navigarea pe internet si retelele de  socializare (Facebook, Twiter,etc).

Dependenta de calculator , in special jocurile pe calculator si « mes -ul» , este descrisa ca fiind la fel de puternica precum dependenta de droguri sau etnobotanice si, chiar daca unii copii inca nu au ajuns in acest punct, trebuie sa fim foarte atenti la folosirea excesiva a calculatorului care poate crea probleme serioase de comportament in timp.

 

Ne propunem mai jos sa dam cateva solutii in incercarea de a stopa dependenta de calculator si propunem o alternativa de compromis pe care noi am incercat-o deja :jocurile educative ce implica miscare si care folosesc kinectul de la Microsoft.

 

Pasi de urmat in stoparea dependentei de calculator si incercarea de inlocuire a acestuia cu alte tipuri de activitati ;

  1. Discutati cu copilul dumneavoastra despre folosirea excesiva a calculatorului. Aflati daca exista vreun motiv serios pentru care sa petreaca atit de mult timp in fata calculatorului. De cele mai multe ori, calculatorul functioneaza ca o evadare din realitatile cotidiene. Incercati sa aflati ce cauzeaza aceasta dorinta de evadare.
  2. Mutati calculatorul intr-un spatiu deschis –uneori simpla mutare din camera copilului este suficienta pentru a-i reduce utilizarea si este mult mai usor sa-i monitorizati timpul de joaca la calculator. Puteti pretinde ca vreti sa redecorati camera copilului.
  3. Protejarea cu parola astfel incit copilul dumneavoastra sa nu se  poata conecta fara acord.
  4. Trebuie sa aflati exact cit de grava este dependenta copilului si ce forma are –petrece prea mult timp cu jocurile pe computer, navigind pe internet sau pentru discutii in retelele de socializare ?
  5. Incercati sa-l indrumati catre partlie bune ale folosirii calculatorului, utilizarea lui in scopuri educative, catre acele programe care furnizeaza resurse imoprtante pentru invatare si educatia copilului.
  6. Stabiliti o limita de timp pe o anumita perioada in care poate sa foloseasca calculatorul.
  7. Fiti atenti la ce cauta copilul dumneavoastra pe calculator. Verificati istoricul cautarilor pe internet pentru a vedea ce pagini de internet a vizitat.
  8. Folositi programe care restrictioneaza folosirea calculatorului.
  9. Dati copilului sarcini in plus sau luatii unele privilegii daca continua sa foloseasca excesiv calculatorul.
  10. Inlocuiti timpul pe care copilul dumneavostra l-ar fi petrecut in mod normal jucindu-se la calculator cu alte activitati –mergeti sa faceti sport , la librarie, activitati creative , diverse cluburi cu activitati educative sau cursuri pentru copii, etc

O noua solutie, care poate fi considerata si un compromis , este folosirea senzorului Kinect de la Microsoft. Utilizat initial doar pe consolele XBOX senzorul este acum disponibil si in varianata pentru calculator si este chiar promovat cu un pret redus daca se face dovada ca este folosit in scopuri educationale. Senzorul Kinect poate sa redefineasca conceptiile despre jocurile video ale copilului .La fel si pentru parintii care nu vad nimic bun in evolutia jocurilor video pentru dezvoltarea intelectuala sau psihica a copiilor. Kinect te ajuta sa intri in lumea jocurilor prin intermediul miscarilor si noi l-am vazut ca o unealta chiar utila in sezonul rece atunci cind copii petrec foarte mult timp in spatii inchise , inclusiv la calculator. Practic, senzorul Kinect , iti copiaza fiecare miscare si o trenspune in joc , in miscarile personajului tau. Libertatea de care se bucura copilul in joc este o experiente uluitoare si merita investitia in acest senzor. Alegind jocurile cu atentie puteti furniza copiilor clipe minunate de distractie , miscare si …transpiratie . Un alt mod de a petrece timpul in fata calculatorului sau televizorului , un device bun pentru toata familia. Puteti intra in joc alturi de copii , nu veti fi dezamagiti.

Microsoft incurajeaza folosirea senzorului in scop educativ in scoli pentru a aduce lectiile la viata prin folosirea invatarii bazate pe gesturi.

 

Bibliografie:

http://www.wikihow.com/Stop-Your-Child’s-Computer-Addiction

Jucării care funcționează cu energie solare

Cum funcționeaza ?

În bătaia directa a soarelui, panoul solar miniatural generează curent electric pe care îl transmite motorașului. Mașinuța pornește singura si merge până când întâlnește prima umbra. Funcționează si alimentata de o sursa artificiala, de exemplu becul incandescent al unei veioze obișnuite, numai ca e mai putin ecologic.

La ce e utila?
Multi dintre noi nu au avut inca contact cu produsele sau sistemele ce funcționează cu energie solara.Este insa foarte clar ca vor juca un rol foarte important in viitorul copiilor nostri. De aceea , cea mai buna activitate științifică pe care o poti găsi pentru copii este folosirea jucăriilor prin care pot experimenta energia solara. Folosite pe scara larga in tarile cu economii dezvoltate, utilizarea energiei solare este încurajată si la noi in țară prin programe guvernamentale , ca de exemplu “casa verde” …
Mini-mașinuța solara este o splendida metoda de a demonstra capacitatea energiei solare si o jucarie minunata indiferent de vârsta.Un cadou minunat pentru ziua copilului sau de Craciun.
Tipuri de jucării solare
Sunt numeroase jucării solare in magazine. Daca o parte din acestea au scopuri educationale , mare parte din ele sunt doar distractive.O mare parte sunt orientate catre miscare si includ varietati de masinute, barci sau roboti cu aspect futuristic.Ni se par mai interesante cele sub forma unui kit de asamblat , contruirea masinutei de catre copil poate fi distractiva. O alta tema pentru jucăriile solare sunt animalele.Exista si o mare varietate de gândăcei, broscuțe sau caței animate de celule solare.

Atata timp cat ansamblul este expus la lumina produce energie electrica utilizata de o parte motoare care imprima miscare.In momentul obturarii sursei de lumina electricitate nu se mai produce si ca urmare mica noastra creație solara se opreste.

Celula ar trebui sa dea circa 1.16 V la soare pe cer senin si 633 mA .

In magazinul Primodor mai puteți găsi Moara de vin solara, Moara de apa solara si robot spațial solar.
Setul reprezinta startul perfect catre ingineria energiei solare. Ce sunt celulele solare? Din ce sunt făcute? Cum funcționează? Include instrucțiuni de construire si uneltele necesare. Dezvolta îndemânarea, creativitatea si gândirea tridimensionala si promovează învățarea. Toate părțile pot fi atașate una de alta.

Învață despre lumea științei prin intermediul jocului!

 

Vaccinările la copii

Vaccinarile
Vaccinarea este o metoda de preventie ce consta intr-o imunizare activa, adica organismul isi fabrica proprii anticorpi fata de agentul folosit in producerea vaccinului (agent care se gaseste sub forma inactiva). Aceasta metoda profilactica este esentiala in protectia fata de anumite boli, si implicit, in dezvoltarea armonioasa a copiilor.
Calendarul vaccinarilor in Romania (valabil in 2012)

Varsta recomandata
Vaccin Comentarii
In primele 24 ore AHB (prima doza) In maternitate
4-7 zile BCG In maternitate
2 luni DTPaPi, HiB si AHB (a 2-a doza) Se fac simultan
4 luni DTPaPi Se fac simultan
6 luni DTPaPi, HiB si AHB (a 3-a doza) Se fac simultan
13-15 luni DTPaPi si ROR Se fac simultan
La 4 ani DTPa
7 ani (in cls. I) ROR Campanii scolare
9 ani (in cls. a III-a) VPi Campanii scolare
14 ani (in cls. a VIII-a) DT tip adult si Rub* Campanii scolare
*Rub se face numai la fete

AHB= vaccinul anti-hepatita B
BCG= vaccinul de tip Clmette Guerin (anti-tuberculoza)
DTPaPi= vaccinul anti-diftero-tetano-pertussis-acelular-polio injectabil
HiB= vaccinul anti-Hemophilus influenzae tip B
ROR= vaccinul anti-rujeola-oreion-rubeola
VPi= vaccinul anti-polio injectabil
Rub= vaccinul anti-rubeola
Vaccinuri optionale
Vaccinarea anti-pneumococica
Pneumococul (Streptococcus pneumoniae) este o bacterie care, la copii, poate cauza infectii respiratorii (traheo-bronsite, pneumonii) si in sfera ORL (otite, otomastoidite, sinuzite). Mai rar, poate determina aparitia unei meningite, boala care este semnificativ mai grava.
Vaccinul anti-pneumococic conjugat (Prevenar) protejeaza impotriva a 7 subtipuri ale pneumococului, din totalul de 91. Pentru copiii mai mici de 2 ani sunt necesare 4 doze: la 3,5,7 si 18 luni. Pentru copiii care nu au fost vacinati anti-pneumococic anterior de varsta de 2 ani, vaccinarea se poate face si intre 2 si 5 ani, intr-o singura doza.

Vaccinul anti-pneumococic polizaharidic (Pneumo 23) protejeaza impotriva a 23 de subtipuri ale Streptococcus pneumoniae. Acesta se poate administra la copiii in varsta de 2 ani, care nu au fost vaccinati anti-pneumococic in trecut.
2. Vaccinul anti-rotavirus (Rotarix): prima doza se face la varsta de 2 luni, iar a doua doza se face dupa 4 luni, dar nu mai tarziu de 6 luni. Acest vaccin protejeaza copii mici de infectia cu Rotavirus, care provoaca o boala diareica acuta (gastroenterita).
3. Vaccinul anti-papillomavirus (HPV) se gaseste sub 3 forme comerciale, Cervarix, Silgard si Gardasil, care protejeaza impotriva unor serotipuri ale HPV, care sunt cel mai frecvent asociate cu aparitia cancerului de col uterin. Aceste vaccinuri ofera o protectie de 70-90% pentru o perioada de minim 4-7 ani. Ideal, prima doza se administreaza intre 9 si 11 ani, inainte de inceperea vietii sexuale (care ar putea cauza infectia). A doua doza se face la 2 luni dupa prima, iar al treilea rapel se face la 4 luni dupa cel de-al doilea.
4. Vaccinul anti-varicela (“varsat de vant”): Produsul comercial se numeste Varilrix si are rol protector fata de virusul Varicela zoster in 70-90% dintre copiii vaccinati. Se administreaza la 13 luni. Copiii care au facut boala, nu se mai vaccineaza, pentru ca deja au imunitate.
5. Vaccinul anti-virus hepatitic A (Havrix si Avaxim): Cele 2 vaccinuri care se gasesc in comert previn aparitia hepatitei A pe o perioada de minim 10 ani. Sunt necesare 2 doze: prima la 1 an si 2 luni, iar a doua la 1 an si 8 luni.
Observatii:
In decizia de vaccinare trebuie sa se tina cont de starea de sanatate a copilului. Astfel, vaccinul se va administra numai daca acesta este sanatos si intr-o stare de nutritie buna, si numai cu recomandarea medicului!
Vaccinurile din schema optionala se pot procura de catre pacient din propriile finante. Pentru informatii suplimentare, contactati medicul dumneavoastra de familie sau medicul pediatru.
Schemele de vaccinari se pot modifica anual in functie de hotararile emise de Ministerul Sanatatii din Romania si de directivele OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii).

 

Bibliografie:
Laura Florescu, “Puericultura- curs pentru studentii facultatii de medicina si specialitati”, Editura “Gr. T. Popa”, U.M.F. Iasi, 2008
Constantin N. Iordache, “Tratat de pediatrie”, Editura “Gr. T. Popa”, U.M.F. Iasi, 2011

http://dr.herdea.ro/medicale/2/schema_de_vaccinari

http://www.persepolispediatrie.ro/articole_medicale.html

Rinofaringita la copii

Rinofaringita acuta
Este cea mai frecventa infectie respiratorie a copilului. Apare cel mai des in sezonul rece, iar copiii pot face chiar 5-8 astfel de infectii pe an. La fel ca si gripa este o afectiune virala care este cauzata de rhinovirusuri, adenovirusuri, virusuri gripale si paragripale.
Cel mai frecvent, infectia este localizata la nivelul mucoasei nazo-farigiene de unde se poate extinde si catre sinusurile paranazale si catre urechea medie (producand astfel si sinuzite si otite medii). Acestea din urma sunt complicatii mai rare ale bolii de baza care este localizata la nivelul mucoasei nazofaringiene.
Factorii care favorizeaza aparitia acestei afectiuni sunt:
Varsta mica
Malnutritia
Existenta vegetatiilor adenoide (polipii nazali)
Conditii deficitare de igiena
Din cele de mai sus, deducem cu usurinta ca si aceasta afectiune este o boala o colectivitatilor.
Simptomele cu care debuteaza boala sunt:
stranut, obstructie nazala, rinoree
febra 39-40 grade, care poate determina convulsii febrile la unii copii
iritabilitate
la sugar- obstructia nazala poate determina dificultatea suptului
tuse si uneori scaune diareice.
la copilul mai mare mai apar cefaleea, durerile musculare, stranutul si uscaciunea mucoasei nazale.
Tratamentul este:
Igieno-dietetic cu repaus la pat in perioada febrila si hidratare corespunzatoare (sugarul va primi ceai in cantitate de 10-20 ml/kg corp peste necesarul fiziologic zilnic)
Simptomatic:
combaterea febrei cu paracetamol sau ibuprofen
combaterea obstructiei nazale prin aspirarea secretiilor nazale si instilatii cu ser fiziologic cu apoximativ 15 minute inaintea meselor.

Bibliografie: Constantin N. Iordache, “Tratat de pediatrie”, Editura “Gr. T. Popa” U.M.F. Iasi, 2011

Gripa la copii

Gripa
Cu totii am auzit de aceasta boala, dar pana la urma ce este ea?
Gripa este o afectiune provocata de virusurile gripale. Exista 3 tipuri de virusuri gruipale – A, B si C, dintre care cel mai raspandit este virusul gripal de tip A.
Gripa este o boala a colectivitatilor deoarece aceasta ce transmite prin intermediul unor picaturi mici (picaturi Flugge) care sunt aruncate in aer atunci cand o persoana bolnava tuseste sau stranuta, sau prin itermediul secretiilor nazo-faringiene.
Care sunt sursele purtatoare ala acestui virus?
Persoanele bolnave care se afla in diferite stadii clinice ale bolii sau care se afla in stadii sublclinice (nu prezinta inca simptome de boala, insa, secretiile lor sunt extrem de contagioase);
Pasarile si animalele.
Cum se transmite gripa?
Exista un mod direct de transmitere care se face, asa cum am spus mai sus, prin picaturile Flugge sau prin contactul cu secretiile nazale ale bolnavilor, si un mod indirect de transmitere care se realizeaza prin aerul, obiectele si mainile care au fost recent contaminate cu virusul gripal.
Cei mai sensibili la contactarea infectiilor cu acest virus sun copii, varstnicii si persoanele care au imunitatea scazuta. Locurile aglomerata precum gradinitele si cresele se asociaza cu o transmitere mai facila a gripei din cauza apropierii dintre oameni.
Trebuie sa stim ca in fiecare an se fac niste studii din care reise ce tulpini de virus vor fi mai frecvente in anul respectiv si in urma acestor studii se fabrica vaccinurile folosite pentru imunizarile impotriva gripei. Astfel, vaccinul din anul precedent, daca nu a fost utilizat nu inseamna ca-l vom putea utiliza anul urmator (ex: un vaccin impotriva gripei fabricat pentru anul 2010 nu va putea fi folosit in anul 2011).
Cum se manifesta gripa? (tabloul clinic)
Debutul semnelor clinice are loc la 1-3 zile din momnetul infectarii. Aceasta perioada se numeste perioada de incubatie.
Dupa perioada de incubatie debutul este unul brusc, cu febra mare – 39-40 grade, durereri musculare, cefalee, dureri articulare, astenie, ameteli, apatie, congesie nazala, tuse, tahicardie (numarul de batai pe minut creste), epistaxis (curge sange din nas). Toate aceste simptome dureaza intre 2 si 7 zile.
Tratamentul gripei este :
Preventiv prin vaccinare impotriva gripei
Etiologic (vom incerca sa “omoram ” virusul inainte ca acesta sa duca la aparitia bolii)
Simptomatic (vom trata simptomele date de boala)
Tratamentul etiologic consta in administarrea de antivirale precum:
Amantadina sau rimantadina pentru virusul gripal de tip A.
TAMIFLU care are actiune atat pe tipul A cat si pe tipul B.
Acest tratament se administreaza imediat dupa posibilul contact cu virusul si dureaza intre 2 si 5 zile. Are rolul de a preveni aparitia semnelor clinice ale bolii (perioada de stare).
Tratamentul simptomatic consta in combaterea febrei cu paracetamol sau ibuprofen. Acest tratament are rolul de a ameliora simptomele precum febra, cefaleea si durerile musculare.
NU SE VA ADMINISTRA ASPIRINA PENTRU COMBATEREA FEBREI SI DURERILOR DEOARECE EXISTA RISCUL APARITIEI SINDROMULUI REYE CARE POATE FI MORTAL!
Avand in vedere ca aceasta boala este una virala nu sunt necesare antibioticele deoarece acestea nu au nici un efect! Se folosesc numai la sfatul medicului, atunci cand acesta considera ca au aparut complicatii bacteriene.
Datele din acest articol au caracter informativ. Cel mai indicat este sa consultati medicul la aparitia oricarei afectiuni deoarece acesta este cel mai in masura sa instituie tratamentul adecvat.
Bibliografie:
Doina Azoicăi, Raluca Grigorescu, A. Ivan – Epidemiologie generală și specială, ed Polirom

Carmen Mihaela Dorobăț, Egidia Gabriela Miftode, Cătălina Mihaela Luca, Carmen Doina Manciuc, Daniela Leca, M. Hurmuzache – Boli infecțioase, ed Tehnopress, Iași 2011
Dumitru T. Buiuc – Microbiologie medicala, ed. Gr. T. Popa, Iasi 2003G

Alimentația diversificata la bebelusi

Alimentatia diversificata
Alimentatia diversificata reprezinta alimentatia sugarului dupa varsta de 4-6 luni cu alte alimente pe langa lapte. Pentru sugarul alimentat artificial, diversificarea se va incepe la 4 luni, iar pentru cel alimentat natural, va fi inceputa la varsta de 5-6 luni.
Reguli in diversificare
Dieta trebuie sa fie echilibrata si rationala.
Introducerea unui aliment nou se va face numai cand sugarul este perfect sanatos.
Alimentele nou introduse se administreaza cu lingurita.
Alegerea primului aliment de diversificare se individualizeaza in functie de particularitatile de dezvoltare ale sugarului: la cei cu o dezvoltare ponderala corespunzatoare se incepe cu supa de legume sau cu piureul de fructe, in timp ce la cei cu deficit ponderal, se vor introduce initial cereale fara gluten, iar ulterior alimentatia va fi imbogatita mai repede cu proteine.
Valoarea calorica a alimentului nou introdus trebuie sa fie mai mare a celui care este scos din alimentatie.
Introducerea alimentului nou se va face progresiv, cate 20-30g/zi la o singura masa de lapte, reducand cu aceeasi cantitate laptele, pana la inlocuirea completa a pranzului de lapte cu noul aliment (in zilele urmatoare).
Se recomanda introducerea unui singur aliment nou pe saptamana si la aceeasi masa (ex: doar la pranz) . La aceasta masa se pot adauga si alte alimente pentru care s-a testat deja toleranta.
Daca apar tulburari digestive (varsaturi, diaree), se intrerupe diversificarea si se reia dupa cateva zile de la normalizarea tranzitului.
Nu se va forta copilul sa consume intreaga ratie oferita, pentru ca exista risc de anorexie de “opozitie”. Alimentul nou trebuie propus si nu impus.
Generalizarea unui singur aliment care este primit cu placere la toate mesele este o greseala care perturba echilibrul nutritional al sugarului.
Hidratarea intre mese se face cu lichide neindulcite (ceai, apa fiarta si racita).
De la varsta de 7-8 luni trebuie incurajata autoalimentarea. Stangaciile de inceput ale sugarului sau murdaria pe care acesta o produce nu trebuie pedepsite, ele reprezentand etape in dezvoltarea autonomiei sale.
Se vor evita pranzurile rare si abundente.
Alimentele vor fi pasate pana la aparitia primilor dinti, apoi zdrobite.
In alimentatia diversificata a sugarilor nu este necesara suplimentarea dietei cu vitamine.
Se recomanda introducerea in dieta a amidonului cu prioritate fata de zahar.
Pana la 6-7 luni nu se vor oferi copilului fainoase cu gluten (paine, biscuiti, cereale din grau, orz, secara), ci doar cele de orez, porumb si tapioca.
Inlocuirea meselor de lapte cuprinde schematic:
Micul dejun (orele 7-8): masa de lapte cu fainoase
Gustare (orele 9-10): masa de fructe cu faina de biscuit, cereale fara gluten si/sau branza de vaci.
Pranz (ora 12): masa de supa de legume (si ulterior de carne), piure de legume, carne mixata, galbenus de ou, paine etc.
Gustare (ora 17): masa de lapte cu fainoase sau orez pasat cu branza de vaci sau iaurt de biscuiti.
Cina (orele 21-22): masa de lapte cu fainoase
Pastrarea in alimentatia sugarului (pana la varsta de 1 an) a unei cantitati de 500 ml lapte/zi (necesar acoperirii nevoilor de proteine si calciu)
Alimentele folosite in diversificarea alimentatiei
Legumele
Cele mai folosite legume in alimentatia sugarului sunt: morcovii, cartofii, patrunjelul, spanacul, salata verde, dovleceii, rosiile, ardeii grasi si fasolea verde. Ele se administreaza sub forma de supe si piureuri.
Produsele industriale de legume (simple sau cu adaos de fainoase, carne sau peste) se pot utiliza dupa varsta de 6 luni, in functie de compozitie. Din cauza riscului de contaminare (agricola sau industriala) se va evita introducerea precoce si utilizarea prelungita a acestor alimente la sugari.
Fainoasele
Fainoasele se introduc in lapte de la varsta de 4-6 luni, cu mentiunea ca trebuie sa fie fara gluten pentru sugarii intre 4-6 luni si cu gluten pentru sugarii mai mari de 6 luni.
Exemple de cereale pentru sugari:
fara gluten: Milubrei banane (cereale cu lapte, orez si banane), Milubrei cu mar si morcov (careale cu lapte, orez, mar si morcov), Miluvit “mit” (cereale cu lapte, orez si porumb), Nestle orez, Nestle orez si roscove.
cu gluten: Milubrei fructe (cereale cu lapte, orez, gris si fructe), Milubrei biscuiti (cereale cu lapte, orez, gris si biscuiti), Milubrei 7 cereale, Nestle orez cu 5 fructe, Nestle 5 cereale etc.
Biscuitii se administreaza sfaramati dupa varsta de 6 luni, in asociere cu piureul de fructe. Painea alba se poate administra de la varsta de 8 luni daca masticatia o permite. Pastele fainoase se recomanda sub forma de fidea fiarta in supa incepand tot de la 8 luni.
Fructele
Se administreaza sugarului sub forma de sucuri, piureuri si compoturi. In functie de sezon, piureul de mere se alterneaza cu cel de piersici sau de banane. Bananele sunt bine tolerate si au un continut mare de amidon si de vitamina C. Nu se vor da copilului sub 1 an: zmeura, capsuni, fragi, mure, kiwi si nuci, care au actiune puternic alergizanta.
Lactatele
Branza de vaci se administreaza zilnic din luna a 6-a de viata, cate 20-30g la un pranz. Se paseaza si se amesteca cu orez pasat, in supa sau piureul de legume. Se prefera branza preparata in casa. Branza telemea de vaca, desarata, se administreaza de la varsta de 8-9 luni, in amestec cu mamaliga sau cu paste fainoase (sub forma de budinca). Branzeturile fermentate se recomanda dupa varsta de 1 an.
Iaurtul (preparat in casa, din lapte de vaca) se recomanda de la varsta de 7 luni, cu adaos de zahar 5% (la 100g iaurt se adauga 1 lingurita de zahar) sau biscuiti sfaramat. Smantana poate fi administrata sugarului de la varsta de 7-8 luni.
Oul
Oul se fierbe 5-10 minute, iar apoi se arunca albusul. Galbenusul se imparte in 4 si se incepe cu un sfert de galbenus care se paseaza si se pune in supa de legume sau inclus in piure. In zilele urmatoare se creste cantitatea pana la un galbenus intreg. Se poate administra dupa varsta de 4-5 luni, numai de 2-3 ori/saptamana. Albusul nu se administreaza pana la 1 an deoarece este puternic alergizant.
Carnea
Carnea de pasare sau de vita, fiarta si apoi mixata, in cantitate de 20-30g, se pune in supa de zarzavat sau in piureul de legume, dupa luna a 5-a de viata. Carnea tocata simpla se administreaza de la varsta de 8 luni, cand sugarul poate efectua masticatia. Sunca presata se poate administra de la varsta de 9-10 luni.
Ficatul de pasare sau de vita
Se fierbe si se mixeaza, apoi se adauga in cantitate de 20-30g in supa de zarzavat sau in piureul de legume in zilele in care nu primeste galbenus de ou sau carne. Se poate administra din luna a 7-a de viata.
Pestele
Este un aliment alergizant, administrandu-se dupa varsta de 1 an. Poate fi administrat dupa 8 luni sub forma preparatelor industriale.

Bibliografie: Laura Florescu, “Puericultura- curs pentru studentii facultatii de medicina si specialitati”, Editura “Gr. T. Popa”, U.M.F. Iasi, 2008

Fise de colorat din desene animate

Personaje din desene animate pentru copii – fise de colorat

 

Bob the Builder si uneltele sale sunt gata sa rezolve orice problema.- Bob Constructorul este mindru de unltele sale care sunt intotdeuna dornice sa repare lucrurile stricate pentru el. Bob este mereu aproape pentru a le scoate din incurcaturi.

Bob si uneltele sale demonstreaza puterea gindirii pozitive in rezolvarea tuturor problemelor si importanta muncii in echipa.

 

 

 

Pagina oficiala : http://www.bobthebuilder.com

 

Thomas & Friends -Thomas –locomotiva albastra care vorbeste si prietenii sai invita copiii sa intre in minunata lume a imaginatiei imbarcati la bord. Calatoriile extaziante in lumea locomotivelor ajuta copii sa invete despre descoperiri noi, prietenie si cooperare.

 

 

Pagina oficiala :http://www.thomasandfriends.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fireman Sam – Pompierul Sam este un pilon al comunitatii Pontypandy si eroul fiecarei actiuni de salvare. Indiferent de situatie , copii din oraselul galez stiu ca o mine de ajutor este mereu aprope multumita curajosului Pompier Sam.

 

 

 

Pagina oficiala :http://www.firemansamonline.com/

 

Angelina Ballerina – aceasta mica fetita-soricel munceste din greu sa-si atinga tintele si intotdeuna invata din greselile pe care le face in drumul sau spre implinirea dorintelor. Pasionata de dans si plina de viata introduce copii in minunata lume a baletului si muzicii de calitate.

 

Pagina oficiala : http://www.angelinaballerina.com/

 

Scooby-Doo – Faceti cunostinta cu Fred, Daphne, Velma, Shaggy and Scooby-o echipa de tineri ce solutioneaza orice mister din oraselul Crystal Cove, cel mai bintuit loc de pe Pamint.

 

 

 

 

Pagina oficiala : www.boomerangtv.com.uk

 

 

Despre botez. Lista botez.

 

1.Despre botez
2.Lista celor necesare botezului

1.Denumirea de botez provine din greaca (“baptizein”) si inseamna “a se cufunda”. Este deasemenea prima dintre cele 7 taine sfinte (botez, mir, impartasanie, spovedanie, hirotonie, nunta, maslu) si reprezinta poarta spre viata de crestin.

Primul botez infaptuit a avut loc in raul Iordan. Ioan a fost primul botezat , marturisindu-si pacatele si pocaidu-se pentru acestea, primind apoi numele de Ioan Botezatorul.

Cand Iisus Hristos a fost botezat de catre Ioan Botezatorul s-au deschis cerurile iar Duhul Sfant a coborat sub forma unui porumbel alb. Ioan a botezat deasemenea si o parte dintre apostoli.

Taina botezului prezinta o dubla semnificatie: este atat o marturisire a credintei in Dumnezeu cat si o acceptare si partasire a suferintelor lui Iisus. Botezul in primele secole ale crestinismului se savarsea numai in noaptea de Inviere.

Cand se boteaza copiii ?

Dupa randuiala veche crestineasca, se boteaza incepand de la sapte zile pana la patruzeci de zile, nu mai tarziu.

Taina Botezului.
Se sfinteste intai apa botezului in cristelnita, vasul in care se boteaza se numeste cristelnita si vine de la cuvantul Hristos sau crestin. Dupa aceea se savarseste slujba Botezului in aceasta apa binecuvantata, sfintita. Cel care se boteaza se scufunda, cum am spus, de trei ori in apa. Apoi este scos din apa, este uns peste tot trupul cu Sfantul si marele Mir si dupa aceea se citeste Apostolul si Sfanta Evanghelie de la Matei : Mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Aceasta este porunca Mantuitorului.

Dupa aceea pruncul este sters in locurile unde a fost uns cu Mir si cu untdelemn sfintit si dupa aceea este momentul cand se tunde, prima tundere. Tunderea aceasta era folosita si in vechime si este folosita si astazi, mai ales in zilele noastre la calugarie si la taina Hirotoniei, cand un preot este tuns in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.

Deci, oricarui prunc i se aplica trei Taine : Botezul, Ungerea cu Sfantul Mir si Sfanta Impartasanie. Asa intra el in viata.
Semnificatia momentelor botezului

Se inconjoara de 3 ori masa in numele Sfintei Treimi. Cercul simbolizeaza legatura ce trebuie sa fie continua si unita cu aceasta. Spalarea cu buretele se face ca simbol al iertarii pacatelor iar pentru a simboliza supunerea omului botezat legilor lui Dumnezeu, tunderea.

Cand ajunge acasa nou nascutul este pus in pragul casei iar nasa ii zice mamei inainte ca aceasta sa-l ia de jos: “Pagan mi l-ai dat, crestin ti l-am adus”.

Apoi se punea o masa nasilor si rudelor.Are loc petrecerea de dupa botez.

2. Lista celor necesare botezului:

- 2 prosoape mari de baie
- 1 prosop mic care va ramane la preot
- 1 prosop cu gluga
- ulei si vin
- trusou nou pentru bebe – nasii trebuie sa cumpere pentru bebe un set nou si complet de hainute pentru a-l imbraca dupa baita in cristelnita:
2 body, 2chilotei, 2 sosete, 2 strampi (hamletei), 2 babetele,2 batiste,2 costumase mai subtiri,2 caciulite mai subtiri, 1 costumas mai gros, 1 caciulita mai groasa, fas sau jacheta groasa,Paturica (pe care se aseaza copilul)
- un costumas mai special de imbracat la biserica + Ghete sau botosei
- 2 sapunuri (1 este pentru preot, 1 este pentru baia de a doua zi)
- 1 sticla ulei de baie (sau una mica de ulei de masline)
- Panza pentru scos copilul din cristelnita
- Crisma
- Fasa nici lunga nici scurta (cam 3 m)+ busuioc
- Lumanare botez
- Cruciulita cu fundita ,nasa pune in piept invitatilor;
- Scutece de unica folosinta
- o icoana … se da preotului pe care o sfinteste, apoi preotul o dacopilului+ biblia pentru copilasi
- jucarii-un set pentru baita (sampon, sapun, pudra, ulei, parfum pentrubebe, gel de dush etc)
- bomboane sau prajituri pentru invitati
- esarfe sau fete de masa mici pt moase
- taxa pentru slujba de la Biserica este platita de nasi
- nasii trebuie sa stie Crezul (de cele mai multe ori il pot citi cu ajutorul preotului)

Activitati educative pentru copii

Activitati educative pentru copii

In aceasta sectiune ne propunem sa adunam informatii despre modalitatile de petrecere a timpului liber al copiilor , in special al celor din Iasi si din zona Moldovei.

Sunt activitatile care sa ofere copilului posibilitatea sa se miste, sa se exprime liber, sa faca lucruri care ii plac, sa descopere, sa experimenteze. Sunt activitati organizate sub forma cluburilor sau cercuri destinate diferitelor hobby-uri (sculptura, aerodinamica, natura, dans etc).

Aceste activitati au devenit un supliment al activitatilor scolare, perceput adesea de catre parinti si copil ca fiind tot o scoala, dar dupa scoala. Activitatile extrascolare s-au apropiat mai mult de ideea unor meditatii sau a unei pregatiri suplimentare, a unei perfectionari continue in anumite domenii.
Cum ne orientam spre alegerea acestor activitati?

- Punctul de plecare este intotdeauna ceea ce ne transmite copilul, activitatile spre care manifesta interes, pe care le face cu placere, in care se simte in largul sau. Spre exemplu, copiii care au inclinatii spre latura artistica pot fi orientati spre activitati care sa le permita explorarea acestei laturi, cum ar fi pictura, dans, modelaj, decoratiuni; cei care sunt inclinati spre exprimarea emotiilor si spre a fi expresivi pot fi implicati in activitati de teatru, pantomima, iar cei carora le plac jocurile de istetime, care sunt preocupati de strategii de gandire, activitati de mindlab.

- In functie de varsta copilului, ei pot aprecia anumite activitati, se pot implica in ele sau pot refuza sa participe deoarece li se pare ca nu este pe placul lor sau este prea greu. Este important sa tinem cont de varsta copilului si sa alegem in functie de posibilitatile acestuia. Un esec poate atrage dupa sine refuzul si chiar o imagine negativa de sine a copilului.

- La varstele mici, 3-5 ani, activitatile care implica miscare si coordonare corporala (dans, balet, gimnastica, inot) sunt extrem de utile in dezvoltarea motricitatii, in depasirea inhibitiilor legate de corp, a rigiditatii care poate aparea la unii copii si in imprimarea unui ritm armonios si a unei bune cunoasteri a corpului.

- De asemenea, activitatile care permit exprimarea libera a copilului, fara a fi contrans de anumite modele sau tipare, ofera ocazia copilului sa se arate asa cum este el, sa capete incredere in el, sa poata valoriza ceea ce el insusi a creat. Un rol esential al acestor activitati extrascolare este faptul ca ele nu impun, precum activitatile scolare, o delimitare clara urat/frumos, bun/prost, ci lasa loc unei exprimari in conformitate cu nevoia copilului.

- Tot la aceasta varsta, copiii sunt foarte receptivi la invatarea limbilor straine, insa este foarte important ca aceasta invatare sa fie sub forma de joc, sa fie creativa si sa nu solicite copilul in a-si forma deprinderi abstracte (reguli, conjugari etc), ci sa invete in forma unor situatii de viata cotidiene, pe care sa le poata folosi.

- La varsta scolara, aceste activitati pot creste ca si complexitate, copiii pot participa la cele cu anumite teme, au posibilitatea de a alege, de a-si exprima opinia, de a se implica, de a-si folosi resursele si creativitatea intr-un scop precis.
Parintii au nevoie sa stie ca impunerea obtinerii unor performante in aceste activitati extrascolare conduce la crearea unei presiuni, a unei tensiuni si poate avea drept rezultat refuzul copilului, retragerea, disparitia oricarui interes si, pe termen mai lung, aparitia unui complex de inferioritate.

Pe de alta parte, aceste activitati pot contribui la cresterea increderii in sine, la cresterea spontaneitatii si creativitatii, la dezvoltarea unor opinii si a unor initiative. Copilul are capacitatea de a ne transmite in ce se poate implica, ce poate pastra, ce nu ii este de folos sau ce nu este atractiv pentru el. A experimenta si a cunoaste liber ii poate permite apoi sa simta ceea ce este potrivit pentru el.

Cercuri si cursuri pentru copii in Iasi

In Iasi parintii isi aduc aminte de Casa Pionierilor,in prezent la Palatul Copiilor care functioneaza un numar de 55 de cercuri cu profile din domeniile cultural-artistice, tehnico-stintifice, tehnico-aplicative si sportive-turistice. Activitatile sunt conduse de o echipa de cadre didactice calificata si specializata pentru activitatile de timp liber, formata din profesori, ingineri, maistri coregrafi si antrenori. Baza materiala se compune din 2 cladiri situate in centrul orasului (strada Saulescu nr. 10 si b-dul Carol I nr. 2) si un grup de 3 sere situate in Parcul Copou (strada Aurora nr.1).

1. Cercuri muzicale
Fanfara
Muzica usoara vocal-instrumentala
Muzica vocal-instrumentala
Orchestra de muzica populara
Cor
Jocuri muzicale
Instrumente muzicale: vioara, pian, contrabas, tambal, chitara, flaut, clarinet, trompeta, althorn, basflighorn, tuba, bariton, instrumente de percutie

2. Cercuri de teatru
Teatru de revista
Teatru de papusi
Pantomima

3. Cercurile de cultura si civilizatie straina
Cultura si civilizatie italiana
Cultura si civilizatie engleza
Cultura si civilizatie japoneza
Cultura si civilizatie spaniola

4. Cercuri de jurnalism
Jurnalism

5. Cercuri de arte plastice
Pictura – Desen
Tapiserie
Pictura – Pictura pe sticla
Sculptura
Metaloplastie – Ceramica
Atelierul fanteziei

6. Cercuri coregrafice
Balet
Dans modern
Dans sportiv
Gimnastica aerobica
Dansuri populare

7. Cercuri de stiinta si tehnica
Informatica
Electronica
Automatizari
Electromecanica

8. Cercuri de stiinte ale naturii
Ecologie
Agrobiologie
Legumicultura
Geologie

9. Cercuri de modelism
Design – Aeromodele
Navomodele
Karting

10. Cercuri de creatie textila
Design vestimentar
Cusaturi populare
Creatii – Confectii
Croitorie

11. Cercuri sportive
Sah
Tenis de masa
Orientare
Turism
Arte martiale
In Iasi va mai recomandam cursurile pentru copii organizate de Ateneul din Tatarasi :

BALET, prof. Simona PETRILĂ

CHITARĂ, prof. Adrian GRĂDINARU

DANS SPORTIV, prof. Ecaterina MOFTEESCU Cursul de dans sportiv al Ateneului Tatarasi se adreseaza copiilor cu varste intre 4 si 14 ani, care doresc sa aiba notiuni elementare legate de sport, dans, disciplina, comunicare sau spirit de echipa

ŞAH, prof. Gheorghe AIOANEI, Lucian FILIP

TEATRU, prof. Doina IARCUCZEWICZ

Bibliografie :
www.ateneultatarasi.ro
www.palatulculturiiiasi.ro
Articol Totul despre activitatile extrascolare ale copilului -Psiholog Cristina Calarasanu de pe ziare.com

Alimentația copilului de 1-3 ani

Alimentația copilului de 1-3 ani

In perioada 1-3 ani, alimentația copilului trebuie sa fie cât mai variata si prezentata estetic (pentru a stimula apetitul), iar meniul trebuie sa fie alcătuit in funcție de gradul de dezvoltare si de preferințele copilului.

Principii
Nevoia de lichide la aceasta vârstă este de 125 ml/Kg/zi, iar necesarul de calorii este de 80-100 Kcal/Kg/zi.
Laptele de vaca nu va depăși 500 ml/zi.
Se va evita supraalimentația cu glucide, deoarece predispune la carii dentare.
Dupa vârsta de 2 ani se pot administra carne de porc slaba, mazăre, fasole boabe si varza
Carnea de berbec sau de miel este contraindicata, deoarece este greu digerabila.
Se interzice alimentarea cu biberonul, deoarece poate cauza malformații ale palatului moale (“cerul gurii”), ale dentiției (“caria biberonului”) si ale buzelor.
Cel putin o masa pe zi va fi servita impreuna cu intreaga familie.
Nu se recomanda alimentarea fortata, deoarece aceasta este principala cauza a anorexiei psihogene, des întâlnită in familiile cu copiii hiperprotejati.
Copilul va primi 3 mese principale si 2 gustari, dintre care masa de pranz este cea mai importanta.
Apa se va administra la sfarsitul mesei, in cantitate de 100-150 ml.
Alimente interzise copilului mic (1-3 ani)
Alimente greu digerabile: carnati, carne de oaie, carne de vanat, carne conservata, mancaruri prajite/grase, condimente
Alimente strict interzise: alcool, cafea, ceai negru, cola
Dupa vârsta de 1 an, alimentatia are si un rol educativ. Copilul mic trebuie sa invete sa se auto-limiteze, sa poată folosi lingurița si sa bea din cana.

Bibliografie: Laura Florescu, “Puericultura- curs pentru studentii facultatii de medicina si specialitati”, Editura “Gr. T. Popa”, U.M.F. Iasi, 2008